Onderhoudsinstructies voor leer

Leer is een natuurproduct en vraagt derhalve om een bijzondere aandacht bij het onderhoud. Leer is gemaakt van koeienhuid en draagt daarom de (zichtbare) kenmerken van het dier. Mit de aanschaf van een leerproduct brengt u een stukje natuur in uw woonkamer. 

Het typische karakter van huiden en vellen is onmiskenbaar. Ze hebben een hoge duurzaamheid en taaiheid, een teken originaliteit en echtheid van het materiaal. Om een lange houdbaarheid van het leer te garanderen, dient u de informatie uit deze handleiding nauwkeurig op te volgen.

 

Algemene regels voor het onderhoud:

  • Plaatst u het leer niet in direct zonlicht. Dit heeft een negatief effect op de klaar en leidt bovendien tot een vroegtijdig uitdrogen van het materiaal. Bovendien kunnen directe lichtbronnen de kleur van het leer vroegtijdig verbleken.

  • Let u er op, dat de ruimte waarin u het meubelstuk plaatst, niet een te lage luchtvochtigheid bezit. Uitgedroogd leer kan leiden tot scheurvorming.

  • Houd altijd een minimaal afstand van 30cm aan ten opzichte van hittebronnen, om het leer te beschermen tegen uitdroging.


Leer vraagt om een regelmatige en toepasselijke verzorging. Het materiaal heeft vooral vochtigheid nodig. Neem daarom eenmaal per week de meubelen af met een vochtige doek. Daardoor bevochtigt u niet alleen het leer, maar verwijdert u ook de grootste vijand van leer, namelijk stof. Deze nestelt zich in de poriën van het leer wanneer het materiaal niet wordt schoongemaakt.

Met in de handel verkrijgbare leerreinigings- en verzorgingsmiddelen geeft u het leer vochtigheid en voedingsstoffen terug en brengt u tegelijkerheid een beschermlaag aan tegen vet, water en alle soorten viezigheid. Deze verzorgingsmiddelen dienen echter niet te vaak te worden gebruikt, één tot twee keer per jaar is voldoende. Voor het eerste gebruik dient u het middel altijd uit te proberen op een minder zichtbare plek. In de regel dient u voor geen enkele soort leer schuimproducten te gebruiken. Naast de behandeling met verzorgingsmiddelen dient u de meubelen 3 tot 4 maal per jaar met de meubelzuigmond van de stofzuiger te reinigen en het meubelstuk vervolgens te impregneren.

 

Vlekken

Kleine vlekken van willekeurige aard droogt u het beste zo snel mogelijk af met een doek met groot zuigvermogen. Dep de vlek (niet wrijven!), en vervolgens kunt u met een mild, neutraal zeepsop licht vochtig en over een groot gebied en vlek nabewerken en ten slotte met een droge doek afdrogen. Vetvlekken neemt leer vrijwel zonder sporen op. Mochten ze toch zichtbaar blijven, dan kunt u ze eenvoudig met een zogenaamde leergum (verkrijgbaar bij elke schoenmaker/schoenenwinkel) verwijderen. Indien alcohol of iets vergelijkbaars op het meubel wordt geknoeid, is snel ingrijpen vereist: Direct deppen met een doek en dan de reeds in het leder getrokken vloeistoffen met veel water verdunnen en de vlekken daarbij met een natte spons wegwrijven.

Krassen

Indien er krassen in het leer zitten, kunt u deze met een handcrème (met minstens 5% glycerin, bijvoorbeeld NIVEA) laten verdwijnen. Neem een beetje crème in uw handen en wrijft eerste met uw handpalmen en vervolgens met uw wijsvingers over de krassen.

Hardnekkige viezigheid

Probeer hardnekkig vuil eerst met een milde(!) reinigingsschuim voor leer te verwijderen. Mocht dit niet helpen, dan kunt u ook hier het leer met een leergummetje bewerken of desnoods met een zeer fijn schuurpapiertje nabehandelen.

Slijtage

Indien er door slijtage een plek ontstaat of deze door sterke behandeling van vlekken glansloos wordt, kunt u te werk gaan zoals bij de behandeling van gangbare vlekken.

 

PROFITEER VAN ONZE

exclusieve kortingen